Esperanto-festarit
17.-23.7.2000
Helsinki


Persone Arnau Torras Miguel Fernández Sabira Ståhlberg Jorge Camacho  Pasha Korotenko
Anja Karkiainen Jouko Lindstedt Flo Martorell Dolcxamar Jomart kaj Natasha Gonçalo Neves

Kultura Esperanto-Festivalon (KEF) tavoitteena on esitellä alkuperäistä esperantonkielistä kulttuuria, niin musiikkia, kirjallisuutta kuin teatteria. KEF on alkujaan pohjoismainen aloite, se on tähän mennessä järjestetty kuusi kertaa Ruotsissa ja Tanskassa, mutta osanottajia on ollut koko Euroopasta, jonkin verran myös Euroopan ulkopuolelta.

Ensi kesänä 17.-23. heinäkuuta järjestämme Esperanto-festarit ensi kertaa Suomessa. Odotamme 150-200 nuorta tai nuoreksi itsensä tuntevaa esperantokulttuurista kiinnostunutta osanottajaa. Tarjoamme monipuolista ohjelmaa, joka sisältää paitsi konsertteja, luentoja ja teatteriesityksiä myös mahdollisuuksia luoda itse jotain uutta ja elää viikko todella kansainvälisessä joukossa.

Musiikki

Ruotsalainen Persone on yksi tunnetuimpia esperantoksi esiintyviä rock-bändejä. Persone on myös KEFin vakiovieraita. Suomessa heidät nähtiin viimeksi joulukuussa 1998. He esittävät sekä perinteistä että akustista rockia. Juhani Haavisto on kuuluisa suomalainen, Ruotsissa asuva esperantomuusikko, joka konsertoi KEF:issä muutaman vuoden tauon jälkeen.

Jomart ja Natasha ovat venäläis-kazakstanilainen duo, joka nykyään asuu Ruotsissa. He säveltävät itse omat jatsahtavat, melodiset laulunsa, jotka usein ovat melankolisia. He ovat julkaisseet kuusi kasettia.

Stomakoj on uusi ukrainalainen bändi. Heidän tyylinsä on sekoitus trubaduurilaulantaa, heavy rockia ja espanjalaisia lauluja. Toinen ensimmäistä kertaa Esperanto-festareilla esiintyvä yhtye on Dolcxamar, ensimmäinen suomalainen esperantoksi laulava rock-bändi.

Esperantonkieliseen musiikkiin voi tutustua mm. Rok-gazet'on avulla, jota toimittaa Flo Martorell. Hän itse on tulossa KEFiin kertomaan tarkemmin esperanton musiikkikulttuurista. Hän järjestää myös diskon, jossa soitetaan ainoastaan esperantonkielistä musiikkia.

Kirjallisuus

Festareille on tulossa neljä tämän hetken ehkä tärkeimmän kirjallisen ryhmän, ns. iberialaisen koulukunnan jäsentä. Andalusialainen Miguel Fernández tunnetaan ennen kaikkea intensiivisistä ja intohimoisista runoistaan. Portugalilainen Gonçalo Neves kirjoittaa kielellisesti hyvin kokeilevaa runoutta. Häneltä ilmestyy pian uusi runokoelma.

Myös espanjalainen Jorge Camacho, joka aikoinaaan opiskeli myös Suomessa, tunnetaan virtuoosimaisesta sanankäytöstä, scifi-tyylisistä novelleista ja upeista runoista. Hän on myös osallistunut aktiivisesti esperantomaailmassa käytäviin keskusteluihin. Viime aikoina hän on kritisoinut voimakkaasti italialais-sveitsiläistä Literatura Foiro-osuuskuntaa ja heidän pyrkimyksiään luoda esperantolle oma kansallisuus. (Camachon essee La liturgio de l' foiro on luettavissa myös verkossa).

Iberialaisen ryhmän neljäs jäsen, Liven Dek, on myös paikalla. Edellä mainittujen kirjailijoiden ajatuksiin tutustuminen kannattaa aloittaa esimerkiksi runokokoelmasta Ibere Libere ja novellikokoelmasta Ekstremoj. KEF:iin on tulossa myös kaksi suomalaista esperantokirjailijaa Sabira Ståhlberg ja Anja Karkiainen.

Teatteri

Esperantonkielinen teatteri ei ole yhtä tunnettua kuin musiikki ja kirjallisuus. KEFin aikana järjestämme harrastelijateatterikurssin, joka valmistelee esitettäväksi itse valitsemansa näytelmän. Ryhmää vetää bulgarialainen dramaturgi Ljubomir Trifonchovski.

Emme unohda myöskään muita kulttuurin alueita. Ohjelmassa on mm. katalunialaisen Arrau Torrasin sarjakuvanäyttely, tanskalaisen Kim Henriksenin tanssiesitys ja Esperantoakatemian jäsenten, Helsingin yliopiston slaavilaisen filologian professorin Jouko Lindstedtin ja espanjalaisen kirjailijan Jorge Camachon väittely kirjallisuuden tarvitsemista uusista sanoista.

Kulttuurikeskus Caisa

Esperanto-festarit järjestetään aivan Helsingin keskustassa, kulttuurikeskus Caisassa, Kaisaniemenkatu 6 B. Yhteismajoitus on järjestetty viereiseen Kaisaniemen ala-asteen kouluun, jossa pidetään myös osa viikon tapahtumista. KEFin peruspaketti sisältää ohjelman, majoituksen ja ruuan, lisämaksusta on mahdollista majoittua myös hotelliin. Tarkemmat tiedot löytyvät esperantonkielisiltä sivuiltamme. Voit myös lähettää sähköpostia KEFin järjestelytoimikunnalle osoitteeseen kef2000@esperanto.fi .Paluu KEFin etusivulle.

03.05.2000 Sakari Kauppinen