Esperanton maailmankongressi Lahteen 2019

Yhteiskieli esperanto elää ja voi hyvin. UEA:n, Esperanton maailmanliiton vuotuinen kongressi on myös merkittävä kulttuuri- ja matkailutapahtuma, joista järjestyksessä 104. on Lahdessa 20.–27.7.2019. Se on neljäs kerta Suomessa; aiemmat olivat Helsingissä 1922 ja 1969 sekä Tampereella 1995.

Tämänvuotisen maailmankongressin päättäjäisissä Lissabonissa lauantaina 4.8. järjestäjävuoro siirtyi Suomen Esperantoliitolle ja Lahdelle iloisesti ja juhlallisesti.  Vihreätähtisen järjestölipun ottivat vastaan sekä Esperantoliiton että Lahden matkailun ja tapahtumapaikan, Isku Areenan, kongressiin osallistuneet edustajat. Paikalla olleitten 73 maasta tulleitten noin 1 500 osallistujan antamat raikuvat suosionosoitukset  saattoivat  seuraavan kongressin järjestäjät hyvillä mielin jatkamaan valmisteluja.

UK Lissabon 4.8.2018
Lipun luovutus Lissabonissa Suomen edustajille. Taustalla Lahden kongressin logo. (Puhumassa Tuomo Grundström, lippua pitelemässä vas. Lauri Pöyhönen ja Irene Wallin, Isku Areena, Harri Olenius, VisitLahti, Tiina Oittinen, Jukka Pietiläinen ja Päivi Saarinen, Esperantoliitto, sekä Raija Forsman, VisitLahti).
Kuva: VisitLahti / Raija Forsman

Universala Kongreso de Esperanto kootaan järjestö-, tiede-, kulttuuri- ja matkailuviikkona  aina jonkin maailmanlaajuisen teeman ympärille. Ensi vuoden 2019 teema määritellään esperantistitapaan yhteis- ja paikalliskielisesti  Vivanta naturo, floranta kulturo / Elävä luonto, kukoistava kulttuuri / Levande natur, blomstrande kultur, jota kuvaa myös kongressin logo… Sopii erinomaisesti Suomeen ja Lahteen.

Lisätietoja kongressista saa Suomen Esperantoliiton verkkosivulta www.esperanto.fi  tai suorasta linkistä  www.esperanto.fi/uk2019, samoin  Facebookista, Twitteristä ja Instagramista. Suomen Esperantoliitto valmistautuu erityisseminaareilla, joista seuraava on Lahdessa syyskuun puolivälissä.

Kieltä voi opiskella mm. verkkosivulta lernu.net tai Duolingo-oppimissovelluksella. Sovellus Amikumu auttaa löytämään omalta lähialueelta esperanton käyttäjiä.

Tuomo Grundström
Suomen Esperantoliitto ry:n puheenjohtaja

Lisätietoja:
Tuomo Grundström, liiton puheenjohtaja, puh. 0440 199 766,
eafprezidanto[ät]esperanto.fi
Tiina Oittinen, liiton sihteeri, puh. 050 549 4709,
eafsekretario[ät]esperanto.fi