Esperanton virtuaalinen maailmankongressi 1.–8.8.2020

Esperanton maailmanliitto (Universala Esperanto-Asocio, UEA) järjestää vuotuisen maailmankongressinsa tänä vuonna virtuaalisena koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi. Virtuala kongreso alkaa lauantaina 1.8. klo 12 UTC-aikaa ja kestää koko viikon. Kongressi on osa jo kesäkuussa alkanutta virtuaalisten esperantotapahtumien sarjaa nimeltä Monda Fest’. Kongressin ohjelma on pääsääntöisesti samanlainen kuin yleensä, tällä kertaa kaikki vain tapahtuu virtuaalisesti.

Kongressin teemana on 75 vuotta täyttävä Yhdistyneet Kansakunnat, sen synty ja nykypäivä sekä esperanton osuus järjestössä. Kongressiteeman lisäksi on kongressiviikolla tuttuun tapaan yliopistotason luentoja eri teemoista Kansainvälisen kongressiyliopiston (Internacia Kongresa Universitato) järjestämänä.

Kulttuuri- ja viihdeohjelmat toteutuvat tällä kertaa virtuaalisesti: Esperantoksi kirjoittavat kirjailijat esittelevät uusia teoksiaan ja saavat lukijapalautetta. Ohjelmassa on myös monia musiikkiesityksiä. Retkipäivänä osallistujat tutustuvat maailman turistinähtävyyksiin mukavasti kotisohvaltaan.

Jopa juhlaillallinen on yhteiseen aikaan (5.8. klo 16–18 UTC). Vaikka maailman makuja ei pääsekään suoraan maistelemaan, makukokemusten ja reseptien vaihto onnistuu ruudun välityksellä. Aikaerosta johtuen jotkut nauttivat aamiaista, osalla on jo lounas ja osa istuu illallisella.

Virtuala kongreso -tapahtumaan on tähän mennessä ilmoittautunut yli 1 800 osallistujaa yli 90 maasta. Kaikki iloitsevat mahdollisuudesta tavata suuremmissa ja pienemmissä ryhmissä ja vaihtaa kuulumisia. Esperantoa vasta äskettäin oppineet voivat testata käytännön kielitaitoaan juttelemalla eri puolelle maailmaa.

Suomalaisia on mukana noin parikymmentä. Odotamme innolla kongressiviikon ohjelmaa.

Lisätietoja MondaFest’ 2020 ja vk.mondafest.net/programo/ sekä Suomen esperantoliitolta:
Tiina Oittinen, sihteeri, Turku, puh. 050 549 4709
Tuomo Grundström, puheenjohtaja, Rauma, puh. 0440 199 766