Maailman esperanton puhujat kokoontuvat Lahteen

Ensimmäinen lehdistötilaisuus järjestetään perjantaina 19.7. klo 13 alkaen Isku Areenassa, Svinhufvudinkatu 29, Lahti.

Lauantaina 20.7. alkavan viikon aikana kuullaan Lahdessa huomattavan paljon esperantoa, sillä maailman esperanton harrastajat kokoava Esperanton 104. maailmankongressi, Universala Kongreso de Esperanto, alkaa Lahdessa lauantaina 20.7. ja jatkuu lauantaihin 27.7. asti. 

Esperantokongressi sijoittuu pääasiassa Isku Areenaan, mutta tapahtumapaikkoina on myös esimerkiksi Sibeliustalo, jossa järjestään sunnuntaina 21.7. suomalaista kulttuuria esittelevä ilta.

Esperanton maailmankongressi pitää sisällään monenlaista ohjelmaa: konsertteja, luentoja Suomesta ja mitä erilaisimmista aiheista, esperantoksi opastettuja retkiä Lahden ympäristöön ja erilaisia eri alojen esperanton puhujien tapaamisia. Lisäksi esperantokielisen kirjallisuuden uutuudet ja vanhemmatkin teokset löytyvät kongressin kirjakaupasta.

Maanantaina järjestetään eri aloja käsittäviä luentoja ja opintopiirejä, tiistaina käsitellään esperanton opettamisen kysymyksiä ja keskiviikkona ohjelmassa on retkipäivä, jolloin varsinaisella kongressipaikalla Isku Areenassa ei tapahdu mitään.

Kongressin aikana kokoontuu myös Esperanton maailmanliiton valtuusto, joka valitsee liitolle uuden puheenjohtajan kaksi kautta (2013–2019) toimineen kanadalaisen professorin Mark Fettesin tilalle. Puheenjohtajaehdokkaita on kaksi: yhdysvaltalainen Duncan Charters ja brasilialainen Fernando Maia. Puheenjohtajavaali tapahtuu jo lauantaina 20.7. 

Esperanto syntyi vuonna 1887 kun Varsovassa ilmestyi pieni kirjanen Kansainvälinen kieli, jonka tekijänimimerkin Doktoro Esperanto, ”Toiveikas Tohtori”, mukaan kieltä alettiin nimittää. Nuori silmälääkäri Ludwik Zamenhof (1859–1917) toivoi suunnitelmastaan puolueetonta, reilua yhteiskieltä. Esperantosta sellainen tuli, kulttuurikieli joka elää edelleen.

Lisätietoja:

Tiedottaja Jukka Pietiläinen, puh. 040 574 8508, s-posti: jukka.p.pietilainen[ät]gmail.com
Suomen Esperantoliiton puheenjohtaja Tuomo Grundström, puh. 0440 199766, s-posti: eafprezidanto[ät]esperanto.fi